Rozmowa z Ewą Szydłowską producentką trzody z powiatu łosickiego i Beatą Brzozowiec-Wysokińską producentką bydła mięsnego z powiatu siedleckiego o sytuacji producentów bydła i trzody chlewnej

Tytuł: Rozmowa z Ewą Szydłowską producentką trzody z powiatu łosickiego i Beatą Brzozowiec-Wysokińską producentką bydła mięsnego z powiatu siedleckiego o sytuacji producentów bydła i trzody chlewnej
Autor:Andrzej Ilczuk
Nazwa audycji: Wywiady
Data emisji: 03-02-2021
Spadek eksportu w wyniku obostrzeń pandemicznych, zakaz uboju rytualnego, niskie ceny skupu, napływ surowca do zakładów mięsnych z zagranicy, zerwanie łańcuchów dostaw do restauracji i hoteli, afrykański pomór świń. To problemy, z jakimi borykają się producenci trzody chlewnej oraz bydła. Ewa Szydłowska i Beata Brzozowiec – Wysokińska przekonują w rozmowie z Andrzejem Ilczukiem, że Realnym wsparciem dla polskich rolników w tym trudnym czasie, może być sięganie po polskie produkty żywnościowe na półkach sklepowych. Kierowanie się opisami na opakowaniach czy oznaczeniami promującymi polską żywność, jak chociażby znakiem ,,Produkt polski”.