Rozmowa z Ewą Szydłowską producentką trzody z powiatu łosickiego i Beatą Brzozowiec-Wysokińską producentką bydła mięsnego z powiatu siedleckiego o sytuacji producentów bydła i trzody chlewnej
Tytuł: Rozmowa z Ewą Szydłowską producentką trzody z powiatu łosickiego i Beatą Brzozowiec-Wysokińską producentką bydła mięsnego z powiatu siedleckiego o sytuacji producentów bydła i trzody chlewnej
Autor:Andrzej Ilczuk
Nazwa audycji: Wywiady
Data emisji: 03-02-2021
Spadek eksportu w wyniku obostrzeń pandemicznych, zakaz uboju rytualnego, niskie ceny skupu, napływ surowca do zakładów mięsnych z zagranicy, zerwanie łańcuchów dostaw do restauracji i hoteli, afrykański pomór świń. To problemy, z jakimi borykają się producenci trzody chlewnej oraz bydła. Ewa Szydłowska i Beata Brzozowiec – Wysokińska przekonują w rozmowie z Andrzejem Ilczukiem, że Realnym wsparciem dla polskich rolników w tym trudnym czasie, może być sięganie po polskie produkty żywnościowe na półkach sklepowych. Kierowanie się opisami na opakowaniach czy oznaczeniami promującymi polską żywność, jak chociażby znakiem ,,Produkt polski”.
Autorzy
Andrzej Ilczuk
Dziennikarz