Rozmowa z Anną Szpurą
Tytuł: Rozmowa z Anną Szpurą
Autor: Paweł Kryszczuk
Nazwa audycji: Wywiady, Z linii Frontu
Data emisji: 08-10-2022
Z zawodu Anna Szpura jest inżynierem ekonomii rolnictwa, ukończyła również studia podyplomowe z kulturoznawstwa i zarządzania kulturą. Prowadzi Pracownię KulinArt, w której wykonuje korowaje, sękacze i inne lokalne produkty zgodnie ze starymi recepturami oraz prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Ale to jedynie ułamek jej działań!
Anna jest również przewodniczącą KGW Korniczanki, kierowniczką zespołu Korniczanie oraz prowadzi społecznie Galerię Wiejską w Starej Kornicy.
Od 12 lat zajmuje się również odtwarzaniem starych zapomnianych tradycji kulinarnych i zwyczajów z terenu gminy Stara Kornica. W 2015 roku projekt „Ocalić od zapomnienia” otrzymał wyróżnienie Fundacji Rozwoju Demokracji Lokalnej”.
Społeczne działania twórcze to jej codzienność. Kocha to, co robi, chociaż wymaga to wiele pracy i wyrzeczeń. Co ją motywuje?Jak zaczęła się jej przygoda ze społecznymi działaniami twórczymi?