Kwadrans o wsi i rolnictwie z 19 września 2025 r. – Oznaczenia pochodzenia i jakości żywności pomagają w zakupach

Tytuł: Kwadrans o wsi i rolnictwie z 19 września 2025 r. – Oznaczenia pochodzenia i jakości żywności pomagają w zakupach

Autor: Andrzej Ilczuk
Nazwa audycji: Kwadrans o wsi i rolnictwie
Data emisji: 19-09-2025

Oznaczenia pochodzenia i jakości żywności pomagają w zakupach
Producenci i przetwórcy, którzy 6 i 7 września na Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie prezentowali się na Stadionie Narodowym dali okazję zwiedzającym do poznania szerokiej gamy polskich produktów żywnościowych. Znaczna część producentów posługuje się rożnymi znakami i certyfikatami potwierdzającymi sposób wytwarzania, pochodzenie i jakość wytwarzanej przez siebie żywności. Jest wśród nich znak wyjątkowy -Produkt Polski – biało czerwona flaga, do której stosowania zachęca Krajowy Ośrodek wsparcia Rolnictwa. Dyrektor generalny tej instytucji Henryk Smolarz podkreślił, ze według badań jest to najbardziej rozpoznawalny znak świadczący o pochodzeniu produktu. Drugim w kolei jest zielony listek, czyli unijny znak rolnictwa ekologicznego. Znak ,,Produkt Polski” informuje, że dany produkt rolno-spożywczy został wyprodukowany z krajowych surowców. W przypadku produktów przetworzonych dopuszcza się do 25 procent składników importowanych, jeśli nie są one wytwarzane w Polsce.
Rozmówcy Andrzeja Ilczuka w audycji Kwadrans o wsi i rolnictwie podkreślają, że znaki i certyfikaty, którymi producenci i przetwórcy oznaczają swoje produkty żywnościowe, są ważną podpowiedzią dla konsumentów, którzy coraz częściej zwracają uwagę na pochodzenie i jakość żywności. Znak ,,Produkt Polski” to również zachęta do patriotyzmu gospodarczego, czyli wybierania produktów rodzimych, a przez to wspierania naszych wytwórców i gospodarki.
W audycji o swoich produktach opowiadają Piotr Stefaniuk z Sokarni Podlaskiej z Konstantynowa, Dorota Romaniuk prowadząca z mężem gospodarstwo ekologiczne Hajnówka Eco, Bartek Idczak z lawendowej Osady w Przywidzu i Elżbieta Mielnicka prowadząca w Białymstoku Małą Olejarnię Eli.
Program dla szkół
Ruszył program dla szkół. To unijne działanie, którego głównym celem jest zmiana nawyków żywieniowych najmłodszych. Odpowiedzialnym za jego realizację jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Szkoły mogą się doń zgłaszać, a dostawy produktów są realizowane 15 września Szkoła podstawowa, która chce uczestniczyć w programie może skorzystać z usług zatwierdzonego dostawcy poprzez zawarcie umowy na dostawy owoców i warzyw lub mleka i produktów mlecznych. Budżet programu dla szkól na ten rok szkolny wynosi 244,7 mln zł, w tym 106,6 mln zł z budżetu UE oraz 138,1 mln zł z budżetu krajowego.

(Visited 39 times, 1 visits today)

Autorzy

Andrzej Ilczuk

Dziennikarz

Andrzej Ilczuk

Dziennikarz

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.