Kwadrans o wsi i rolnictwie z 12 września 2025 r. – Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie

Tytuł: Kwadrans o wsi i rolnictwie z 12 września 2025 r. – Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie

Autor: Andrzej Ilczuk
Nazwa audycji: Kwadrans o wsi i rolnictwie
Data emisji: 12-09-2025

Promocja polskiej żywności i jej producentów, spotkanie i święto Kół Gospodyń wiejskich. W Warszawie na stadionie Narodowym 6 i 7 września odbył się trzeci Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie, a jego ramach ogólnopolski finał Bitwy Regionów konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich. Organizatorem tych wydarzeń był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Na Festiwalu #KupujŚwiadomie było 127 stoisk z regionalnymi produktami. Były też degustacje, pokazy kulinarne, warsztaty rękodzielnicze, a także 26 paneli dyskusyjnych i spotkań autorskich. podkreślił Henryk Smolarz dyrektor generalny KOWR. W części oficjalnej wzięli udział przedstawiciele korpusu dyplomatycznego, w tym m.in.: Chin, Kataru, Mołdawii, Uzbekistanu, Cypru, Kolumbii, Libii czy Arabii Saudyjskiej.
Na stadionie narodowym prezentowali się producenci z całego kraju. M.in. Kiszone szprotki i inne przetwory rybne prezentował Piotr Lisakowski z Gryfona w Jastarni a miody Wojciech Brzyszcz z Cedrów wielkich w woj. pomorskim. Byli też producenci z naszego regionu: rodzina Chyzów ze Sławatycz produkująca lody, Monika Styczek-Kuryluk z Holeszowa k. Hanny, współwłaścicielka gospodarstwa ekologicznego, państwo Gregorczykowie z Jarnic k. Węgrowa ze swoimi serami, czy Piotr Stefaniuk z Sokarni Podlaskiej w Komarnie k. Konstantynowa.
Bitwa Regionów
W tegorocznej Bitwie Regionów wzięły udział 1843 Koła Gospodyń wiejskich i Stowarzyszenia dzialajace na wsi. W I etapie odbyło się 116 podsumowań regionalnych. Zwycięzcy z każdego województwa trafili do II etapu, a spośród nich wyłoniono 16 najlepszych zespołów – po jednym z każdego województwa. Finalisci bitwy regionów mieli za zadanie opowiedzieć o swojej potrawie, niektórzy , tak jak zdobywcy pierwszego miejsca KGW I miejsca, KGW Zakocie „Wygodni Zakociacy” spod Przasnysza w woj mazowieckim, przygotowali ja na oczach komisji. Były to Raki po polsku – derte koty. Drugie miejsce jury przyznało KGW w Węglinie k. Kraśnika w woj lubelskim za nadziewaną kaczką w zalewie miodowej, trzecie miejsce zajęło KGW „Otwarty Krąg” w Wygnanowie w oj. Wielkopolskim za : Żur opoczyński. Wśród sześciu wyróżnionych znalazło się KGW w Toczyłowie k. Grajewa w woj. podlaskim. Wyróżniony nadziewany kurczak z podlaskiej zagrody jest potrawą przygotowywana w domu pani Marii Bałdygi.
Potrawy finalistów Bitwy Regionów oceniało jury w składzie Joanna Ochniak – ekspertka kulinarna i jurorka z wieloletnim doświadczeniem, Bartosz Peter – wiceprezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, trener i kapitan kadry Narodowej Kucharzy oraz Jakub Steuermark – edukator kulinarny i promotor domowego gotowania. Festiwal Polskiej Żywności #Kupuj Świadomie był wielkim świętem produktów regionalnych, okazją do poznania tradycji kulinarnych i smaków rożnych stron Polski.

(Visited 51 times, 1 visits today)

Autorzy

Andrzej Ilczuk

Dziennikarz

Andrzej Ilczuk

Dziennikarz

Możesz również polubić…